Ana içeriğe atla

HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ – TÜRKİSTAN

HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ – TÜRKİSTAN


Hoca Ahmet Yesevi, tarihte bilinen ilk Türk Mutasavvıfı, Divan-ı Hikmet eserinin sahibi ve Türkler arasında İslamiyeti ilk yayan kişi olarak bilinir. 




Burada hiçbir bina türbenin boyunu saygıdan dolayı geçemezmiş. Savaş sırasında ise Hac ve Umre görevlerini yerine getiremeyen Müslümanlar ise buradan ibadetlerini sergilemişler. Kazakistan’da yaşayan Türk boyları ve Müslümanlar için bu türbenin büyük bir değeri olmuş. Burası tarihi alanda Türbe, Hamam, Hoca Ahmet Yesevi’nin yer altında yaşadığı alan ve önceden evi olarak,  daha sonra ise Cuma mescidi olarak kullanılan yapılar mevcut. Tarihi türbeye giriş için 200 Tenge (0.6 $) ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. İçeride fotoğraf ve video çekmek yasak, güvenlik görevlileri hemen uyarıyorlar.


Tarihi alanın ilk görülmesi gereken yerleri ise, eski şehrin surları ile birlikte eski Pazar yerleri. Hala yüzyıllar öncesinden günümüze kadar korunabilmiş. Pazar sokaklarında yürürken kendinizi geçmiş zamanda hissedebilirsiniz. Timur Han tarafından yaptırılan içinde Hoca Ahmet Yesevi ve 21 Han ve Sultan’ın mezarı olduğu türbeyi ziyaret edebilirsiniz.Tabi mezar odaları hiçbir şekilde ziyaretçilere gösterilmiyor, sadece küçük bir aradan gözlemleyebiliyorsunuz. Bu türbede yemeklerin pişirilmesi için mutfak, namaz odası ve büyük odalar bulunuyor. Türbenin tam ortası ise büyük ve genişliğiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Burada türbenin orijinal kapıları, Timur Hanın hediye ettiği üzerinde Kuran’dan ayetler yazılı olan büyük bir kazan ve Timur Han’ın savaşta kullandığı üzerinde Allah ve 4 halifenin isimlerinin yazılı olduğu tuğ sergileniyor. Yine bu türbenin kubbesi ise 41 metre genişliğiyle Orta Asya’nın en büyük kubbesi olma özelliğini taşıyor.


Tarihin İzleri Türkistan’da




Hemen yanında ise Hoca Ahmet Yesevi hoca  63 yaşına kadar eşi, kız ve erkek çocuğu ile beraber yaşadığı, daha sonralarında ise camiye çevrilen evi var. Burasının bir diğer adı da Cuma mescididir. Şu an da ise dönemin eşyaları sergilenmekte olup en etkileyici olanı ise 14. Yy. kalma deve arabası hala günümüze ulaşmayı başarmış. Hemen yan tarafında bulunan yer altında ki yapıda ise Hoca Ahmet Yesevi 63 yaşından itibaren yaşamaya başlamış. Nedeni ise çok sevdiği Hz. Muhammed Peygamberimizin 63 yaşında ölmesiymiş. 63 yaşından itibaren yer altında yaşayan Hoca Ahmet Yesevi müridleri ile tüm toplantılarını burada yapıyor, kitaplarını burada yazıyor ve yaşamını burada gerçekleştiriyormuş. Burada ayrıca abdesthane, hamam ve toplantı odalarını görebilirsiniz. Hoca Ahmet Yesevi gelen ziyaretçilerin öncelikle hocası Aslan Bab’ı (baba) ziyaret etmesini istiyormuş.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bayterek Kulesi

Bayterek Kulesi Kazakistan'ın başkenti Astana'da yer alan Bayterek Kulesi yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Başkentin 1997'de Akmola kentine taşınarak buraya Astana adı verilmesinden sonra yapılan kule, ziyaretçilerine kenti kuş bakışı görme imkanı sunuyor. Metal bölümünün 97 metre olduğu kule, en üstte yer alan gözlemeviyle 105 metreyi buluyor. "Hayat ağacı" anlamına gelen Bayterek Kulesi'nin rehberlerinden Bibigul Raşidhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yapının inşa edilmesi fikrinin Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e ait olduğunu söyledi.   Raşidhan, "Kulenin üstünde top şeklindeki gözlemevinin ağırlığı 300 ton. Yumurta şeklinde yapılan bu top hayatın başlangıcını simgeliyor. Gözlemevinde, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in sağ elinin şekli yer alıyor. Ziyaretçiler, sembolik olarak Cumhurbaşkanı'na selam verebiliyor." dedi. Yapıda 2 kilogram altın ile 6 kilogram gümüş kullanıldığı

Charyn Kanyonu

Charyn Kanyonu Charyn Kanyonu, Almatı'nın yaklaşık 215 km doğusunda Charyn Milli Parkı'nda yaklaşık 3 saatlik bir mesafede bulunur. Kanyon, Büyük Kanyon'un küçük kardeşi olarak tanımlanmıştır. Bu, kanyonun olağanüstü ihtişamını azaltmak için değil. Charyn Nehri'nin altındaki dramatik erozyon manzarası ve unsurları dramatik ve etkileyici bir manzara yarattı. Kanyon yaklaşık 150 km uzunluğunda ve 300 metre derinliğe kadar olan yerlerde. Özellikle ilgi çeken bir alan, heybetli, neredeyse insan yapımı yapılar oluşturan sütunlar ve kaya oluşumları nedeniyle Kaleler Vadisi adı verilen 2 km'lik bir alandır. Kanyonun öyküsü, yaklaşık 3 milyon yıl önce kanyonun etrafındaki arazinin yükselmeye başlamasıyla oluşmuştur. Kanyonun üst kısmındaki alanda çok büyük bir göl varmış ve boşaltılmaya başlamıştır. Kanyon, önümüzdeki milyon yıllar boyunca Charyn nehri tarafından oluşturuldu. Yaklaşık 2 milyon yıl önce büyük bir deprem, nehrin akışını bir kara kayma ile engel