Ana içeriğe atla

Bayterek Kulesi



Bayterek Kulesi
Kazakistan'ın başkenti Astana'da yer alan Bayterek Kulesi yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Başkentin 1997'de Akmola kentine taşınarak buraya Astana adı verilmesinden sonra yapılan kule, ziyaretçilerine kenti kuş bakışı görme imkanı sunuyor.
Metal bölümünün 97 metre olduğu kule, en üstte yer alan gözlemeviyle 105 metreyi buluyor.
"Hayat ağacı" anlamına gelen Bayterek Kulesi'nin rehberlerinden Bibigul Raşidhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yapının inşa edilmesi fikrinin Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e ait olduğunu söyledi.


 Raşidhan, "Kulenin üstünde top şeklindeki gözlemevinin ağırlığı 300 ton. Yumurta şeklinde yapılan bu top hayatın başlangıcını simgeliyor. Gözlemevinde, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in sağ elinin şekli yer alıyor. Ziyaretçiler, sembolik olarak Cumhurbaşkanı'na selam verebiliyor." dedi.
Yapıda 2 kilogram altın ile 6 kilogram gümüş kullanıldığını aktaran Raşidhan, kuleye günde yaklaşık bin ziyaretçinin geldiğini aktardı.
Rehber, "Turistler şehri buradan kuş bakışı gördüklerinde, bozkırda kısa sürede böyle bir şehrin inşa edilmesine şaşırıyor ve Astana'ya "küçük Dubai' yakıştırması yapıyorlar." ifadesini kullandı.



Yorumlar

  1. Çok güzel bir yer, gezmek isterim. Teşekkürler bu bilgiler için

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ – TÜRKİSTAN

HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ – TÜRKİSTAN Hoca Ahmet Yesevi , tarihte bilinen ilk Türk Mutasavvıfı, Divan-ı Hikmet eserinin sahibi ve Türkler arasında İslamiyeti ilk yayan kişi olarak bilinir.  Burada hiçbir bina türbenin boyunu saygıdan dolayı geçemezmiş. Savaş sırasında ise Hac ve Umre görevlerini yerine getiremeyen Müslümanlar ise buradan ibadetlerini sergilemişler. Kazakistan ’da yaşayan Türk boyları ve Müslümanlar için bu türbenin büyük bir değeri olmuş. Burası tarihi alanda Türbe, Hamam, Hoca Ahmet Yesevi’nin yer altında yaşadığı alan ve önceden evi olarak,  daha sonra ise Cuma mescidi olarak kullanılan yapılar mevcut. Tarihi türbeye giriş için 200 Tenge (0.6 $) ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. İçeride fotoğraf ve video çekmek yasak, güvenlik görevlileri hemen uyarıyorlar. Tarihi alanın ilk görülmesi gereken yerleri ise, eski şehrin surları ile birlikte eski Pazar yerleri. Hala yüzyıllar öncesinden günümüze kadar korunabilmiş. Pazar sokaklarında ...

Charyn Kanyonu

Charyn Kanyonu Charyn Kanyonu, Almatı'nın yaklaşık 215 km doğusunda Charyn Milli Parkı'nda yaklaşık 3 saatlik bir mesafede bulunur. Kanyon, Büyük Kanyon'un küçük kardeşi olarak tanımlanmıştır. Bu, kanyonun olağanüstü ihtişamını azaltmak için değil. Charyn Nehri'nin altındaki dramatik erozyon manzarası ve unsurları dramatik ve etkileyici bir manzara yarattı. Kanyon yaklaşık 150 km uzunluğunda ve 300 metre derinliğe kadar olan yerlerde. Özellikle ilgi çeken bir alan, heybetli, neredeyse insan yapımı yapılar oluşturan sütunlar ve kaya oluşumları nedeniyle Kaleler Vadisi adı verilen 2 km'lik bir alandır. Kanyonun öyküsü, yaklaşık 3 milyon yıl önce kanyonun etrafındaki arazinin yükselmeye başlamasıyla oluşmuştur. Kanyonun üst kısmındaki alanda çok büyük bir göl varmış ve boşaltılmaya başlamıştır. Kanyon, önümüzdeki milyon yıllar boyunca Charyn nehri tarafından oluşturuldu. Yaklaşık 2 milyon yıl önce büyük bir deprem, nehrin akışını bir kara kayma ile e...